Tuesday, October 8, 2019

Mitos dan Fakta Yang Tak Benar Mengenai Gula

Assalamualaikum..
Hai..

See the source image
sumber : Google

kita sering dengar keburukan Gula.
apa yang korang tau pasal gula?


Harini nak bgtahu tentang 'Mitos dan Fakta Yang Tak Benar Mengenai Gula'


Rose free icon GULA PUNCA GEMUK DAN PENYAKITRelated image


Perkara sebenarnya, gemuk dan penyakit itu berpunca dari kandungan kalori yang tinggi. Gula mudah dihadam oleh badan dan ini membuatkan kalori dibawa bersama-sama gula sambil kita masih tidak puas untuk merasa makanan yang manis. Hal ini menjadi punca utama penyumbangan kalori ke dalam badan.


Rose free iconPEMANIS SEMULAJADI LEBIH BAIK DARI GULA BIASA
Image result for madu
Tidak! Semua pemanis lain seperti madu, sirap maple dan stevia memberikan kesan yang sama kepada badan anda. Ada kajian lain menyatakan bahawa pemanis didalam buah-buahan juga memberi kesan yang sama. Bahkan lebih teruk lagi ianya boleh membuatkan perubahan hormon justeru selera makan anda meningkat.


Rose free iconGULA TIDAK BAGUS, KURANGKAN GULA LEBIH BAGUS
Image result for sugar


Gula sangat diperlukan oleh otak. Ketiadaan gula boleh membuatkan otak anda lembab dan tidak cerdas. Masalah ini berpunca daripada peniaga produk atau industri yang selalu menjaja tagline seperti "sugar free" dan "no sugar added". Hal ini menimbulkan persepsi yang salah kepada pengguna. Pengguna harus tahu, didalam produk-produk seperti ini, biasanya mereka akan menggunakan pemanis atau gula artificial yang boleh memberikan kesan lebih buruk dari gula biasa.


Rose free iconJUS BUAH BUAHAN LEBIH BAIK DARI GULA BIASA
Related image


Tidak! Gula didalam buah-buahan tetap adalah gula yang sama. Glukos dan fruktos juga diproses dalam badan dengan cara sama tidak kiralah dari mana sumber asal gula itu datang. Akan tetapi, kita tidak boleh menidakkan bahawa makan buah-buahan bagus untuk kesihatan kerana ia mengandungi vitamin. Ianya tetap bagus cuma fakta bahawa gula buah-buahan lebih bagus dari gula biasa itu adalah salah!


sumber: klik sini

No comments: