ape2 pon aku beri name makanan neh PUTERI BERENDAM.. oke tak ?? haha
jom aku SHARE ng korang resepi2 nyee...
1. Buat adunan.
bahan - bahan yg diperlukan utk adunan..
- tepung pulut - 1 cawan utk setiap adunan. ( sama ade utk PINK@ PUTIH @ HIJAU ) means kalau nak buat 3 kaler, 3 cawan la.
- Garam secubit
- Air
- pewarna
CARA : (utk warna PINK )
- Campurkan TEPUNG PULUT ( 1 cawan ) + PEWARNA merah sedikit.
- AIR + GARAM secubit.
- GAULKAN semua bahan tadi..jgn terlalu byk air.
- uli dan jadikan satu adunan. JANGAN terlalu LEMBIK.
cara yg same utk warna HIJAU. utk PUTIH, x payah cmpo warne pape.
2. uli jadi bulat2 kecil yg comel. hehe jgn besa sgt taw !
THEN, buat KUAH dye plakk...
BAHAN :
- santan kelapa (second perahan santan )+ PATI santan
- gula.
- daun pandan.
CARA :
- Rebus santan ( second perahan santan)* ..letak daun pandan (untuk wangi). API kecil k.
- masukkan GULA 4 senduk kecil.
- bila dah mendidih, masukkan adunan yg comel2 tadi tuh k.
- tunggu sehingga adunan comel tuh timbul ( tanda dah masak )
- MASUKKAN pati santan.
- Kacau jgn sampai santan pecah minyak.
- jgn terlalu lame, then tutup api k. =)
*perahan pertama KELAPA = PATI
perahan kedua KELAPA = santan yg dah tak berapa pekat. ( manual ye )
*kalau guna SANTAN dlm kotak @ SUSU CAIR, rebus bulat2 comel dlm aer mendidih dlu..bler dah masak, transfer bulat2 kecil, kat dlm SANTAN yg dah direbus.
DAH SIAP ! =)
E N D
suke ??? LIKE jee. =)
5 comments:
buatkn tok sy boleh?? sy nk mkn jer..buat xnk...hehehe
@kaizen
ins'alh. boleyh. :)
boleh try wat ni.. hee.. tQ kongsi... =)
wah..tetibe mengidam bende ni..mao mao!pos boleh?
Post a Comment