MY PAGE


XOXO

Monday, June 13, 2011

satu keburukan menutup sepuluh kebaikan

assalamualaikum. selamat tengahari semua.. dah  lunch ke blom ?? aku baru je lepas bekpes. HAhak..


di sini aku nak kongsi ng korang pasal 1 keburukan boleh menutup 10 kebaikan ...


ape yg korang paham dgn ayt tuh ?? jom kita kongsi same2...


penah tak korang mintak tolong dgn sum1 ? dan orang tuh selalu je tolong korang . orang tuh sgt la baek pd korang... asal korang mintak tolong je, mesti akn di beri pertolongan.... contoh paling senang, DUIT...
bile korang nak pinjam duit, senang je dpt dr die... Ni la yang di namekan KEBAIKAN.. korang pon sgt laa appreciate mereka yang tolong korang....


TAPI... sedar tak korang ?


bila satu hari korang mintak tolong drpd si dia, tp die tak dpt tolong korang ? ape yang korang pikirkan ???
korang rasa die jahat ke tak tolong korang ??
bila korang berada di situasi yang mana korang tak dpt terima kenyataan yg die tak dpt tolong korang, mesti korang akan buruk2kan die kan ??
Hanya sekali die tak tolong korang, korang dah ckp bukan2 pasal die... korang dah lupe semua jasa baik die...


DIA mungkin akan berkecil hati dgn korang yg tak menghargai segala pertolongan o pengorbanan die selama ini.. tak sangka, orang yg die bantu selama ini, tak manghargai budi baik die...
wajar lah die utk mengungkit semula kebaikan die utk menyedarkan korang....


Korang sewajarnya SEDAR bahawa, orang yg korang selalu mintak pertolongan tak selalunya senang... diorang pon manusia. mungkin die mmg ade mslh jugak. tak semestinya senang selalu..
so, korang jgn la kutuk2 die kalau die tak dapat tolong korang....


tolong pikir secara rasional k !!


jangan kerana SATU KEBURUKAN menutup SEPULUH KEBAIKAN oke !


Renung - renungkan.....



E N D .

3 comments:

bunga said...

tapi itulah manusia..selalu cuba salah kan org yang xnak tolong kita sedangkan sebelum sesuatu terjadi adakah kita tolong diri kita..
banyak sangat pk negative..sbb tu jadi cam tu..

~naddy~ said...

taw xpe.... jgn pk skli tak tolong, org tuh dah jahat kan. saba je la..

kaizen said...

manusia mudah lupa...yg jahat dikata bertahun2 yg baik sehari ponda lupe...