MY PAGE


XOXO

Friday, September 9, 2011

nilai hantaran kahwin | mintak kurang boleh ?

hyep ols ! assalamualaikum !

Ramai dok post2 kat FB nilai2 hantaran kahwin neh. aku pon tak terkecuali....
sibuk jugak nak SHARE harga. haha
WOW.banyak jugak respon dr dorg neh....
banyak yg negatif la jugakk....

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-
UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000,
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000,
DEGREE : RM12,000-RM15,000...
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000,
PHD : RM20,000-RM30,000


woit woitt ! tengokk.. semakin belajar tinggi2, semakin hantaran TINGGI2....
Ramai betol la tak setuju.. jual anak la.. ape laa. huhu

meh sini aku kasik pendapat ckt...ckt je mampu.

aku tak de komen pasal "JUAL ANAK"

mama aku cakap, dulu punye hantaran tak sampai pon beribu - ribu.bape ratus jee.. TARAF hidup dulu dgn sekarang sgt berbeza...
dulu RM10 pon dah boleh shopping barang keperluan rumah ckop..
banje sekolah pon doposen dah ckop....

*tak de kene mengene dgn hantaran ke aku cakap pasal DUIT ? TARAF HIDUP tu ? *

actually mmg ade kene mngene pon.. sebab tuh aku cakap cmtuh...

sebenarnye, AVERAGE hantaran tuh di buat, sebab realiti sekarang HANTARAN TINGGI..

HANTARAN tu termasuk laa perbelanjaan KAHWIN kan...

sekarang kawen, KATERING laa. MAKE UP lagi nak bayarr...
BAJU pengantin lagi...

korang tak de DREAM wedding ke?


SEKALI SEUMUR HIDUP kot.. lain la kawen banyak kali. haha
kalau kawen banyak kali pon, 2nd 3rd wedding dah tak semeriah 1st wedding kan... grr *kesitu plak..

KALAU PANDAI MASAK plus plusss lagi la HANTARAN jawabnye. haahah *buleyh ?

ape2 pon, semua tuh bergantung pada kemampuan sendiri..
jangan plak nak menyusahkan mana2 pihak..
jangan sampai berHUTANG plak nak kawen...
pakai duit sendiri, BERKAT rumah tangga. cehhh macam dah kawen lak.. HAHA

dah2, jangan gaduh2 pasal hantaran k...

p/s : aku ade gak penah ikot rombongan meminang, masa discuss pasal hantaran, ade plak mintak discount !

eheemm!!... kalau nak mintak kurang tuh, jangan la depan orang ramai....wat malu je nanty. GENTLEMAN la ckt.. hohoho

Kalau dah bersungguh - sungguh sayangkan seseorang tuh, ape2 pon sanggup bekorban. JANGAN TERKORBAN sudah laa.



suka? LIKE & COMMENT keyh ^_^

2 comments:

Little_froggy said...

bole laa die cakap mcm tu.. awak tu gegurl cik nadia oi.. :D

~naddy~ said...

@Little_froggy

ala. kan nad cakap, ikot kemampuan. :)